Nadaje się zarówno do deserów jak i zup oraz potraw na ostro :) Przyda się do niejednej potrawy. Jest bardzo zdrowa, smaczna i aromatyczna. Jak mój syn nie ma chęci czegoś jeść, to wystarczy, że pomaczam to w przyprawie i wszystko lepiej mu smakuje ;)
Na suchej patelni prażymy (smażymy bez dodatku tłuszczu ciągle mieszając aż zbrązowieją) kolejno garść pestek dyni, garść pestek słonecznika, pół garści sezamu. Wszystkie uprażone pestki mielimy w młynku do kawy i dodajemy małą łyżeczkę mielonego siemienia lnianego.
Gotową przyprawę przechowujemy w zamkniętym słoiczku, najlepiej w lodówce (żeby tłuszcze zawarte w pestkach chronić przed jełczeniem).
Nadesłał(a) Kociabanda,
dnia: 2014-01-30 22:49:53.251
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.