Przepyszne i łatwe do zrobienia kotleciki. Mają posmak jajka, chociaż są wegańskie :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
15 kotlecików
ryż 150-200 g
kalafior 1 średnia główka
1 cebula
sól
marynowany czosnek 4 ząbki (może być zwykły)
mąka ziemniaczana 3 łyżki
kurkuma 2 łyżeczki
inne przyprawy, np. curry 0,5 łyżeczki + ostra wędzona papryka 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem soli lub bulionu. W tym samym czasie obieramy, myjemy i gotujemy kalafiora (również polecam gotować w bulionie). Cebulkę podsmażamy na oliwie.
Odcedzamy ryż i kalafiora i ugniatamy razem w misce. Dodajemy podsmażoną cebulkę, wyciśnięty czosnek, mąkę i przyprawy. Dobrze mieszamy. Formujemy kotleciki średniej wielkości (wychodzi ok. 15), ale można formować mniejsze lub większe, jak kto lubi.
Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Wskazówki i uwagi:
Przyprawy można modyfikować według uznania, ale najważniejsza jest kurkuma, która nadaje kotlecikom piękny żółty koloryt.
Przepis jest mojego autorstwa, ale zainspirował mnie do niego ten przepis: http://smakoszkijaroszki.blogspot.com/2013/06/weganskie-burgery-odsona-ryzowa.html
Nadesłał(a) Szarlotka87,
dnia: 2014-01-23 20:41:26.122
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.