puszka.pl - pysznie!

Figa z makiem - smarowidło

Wygląda trochę jak karmel z puszki, tylko lepiej się smaruje. Bomba wapniowa w formie pysznego smarowidełka do wszystkiego - naleśników, pieczywa, ciastek, itd.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

10 suszonych fig
1 łyżeczka suchego maku, całego lub mielonego

Przygotowanie:

Figi namoczyć czyli zalać przegotowaną wodą i zostawić na jakiś czas (godzina-dwie albo cała noc, zależy kiedy zaczynamy namaczanie ;))

Dobrze napęczniałe figi odsączyć na sicie. Surowy mak warto najpierw zmielić. Zblendować figi z makiem dodając trochę wody dla uzyskania gładkiej masy o odpowiedniej do smarowania konsystencji.

Wskazówki i uwagi:

Mak to nie tylko wapń. Jego dodatek sprawia, że pasta nie jest tak bardzo słodka.

Można przechowywać w lodówce przez wiele dni.
Nadesłał(a) ~Sylwia Falkiewicz, dnia: 2014-01-19 15:01:00.484
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: