Wygląda trochę jak karmel z puszki, tylko lepiej się smaruje. Bomba wapniowa w formie pysznego smarowidełka do wszystkiego - naleśników, pieczywa, ciastek, itd.
10 suszonych fig
1 łyżeczka suchego maku, całego lub mielonego
Przygotowanie:
Figi namoczyć czyli zalać przegotowaną wodą i zostawić na jakiś czas (godzina-dwie albo cała noc, zależy kiedy zaczynamy namaczanie ;))
Dobrze napęczniałe figi odsączyć na sicie. Surowy mak warto najpierw zmielić. Zblendować figi z makiem dodając trochę wody dla uzyskania gładkiej masy o odpowiedniej do smarowania konsystencji.
Wskazówki i uwagi:
Mak to nie tylko wapń. Jego dodatek sprawia, że pasta nie jest tak bardzo słodka.
Można przechowywać w lodówce przez wiele dni.
Nadesłał(a) ~Sylwia Falkiewicz,
dnia: 2014-01-19 15:01:00.484
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.