puszka.pl - pysznie!

Seler w oleju korzennym

Skromna alternatywa zamiast "nieśmiertelnego" śledzika. Nie podaję stricte przepisu - raczej pomysł na wykonanie prostej przekąski.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

bulwa selera
olej (ilość zależna od wielkości naczynia oraz wagi selera),
przyprawy korzenne - po kilka sztuk:
- goździków,
- kardamonu,
- ziela angielskiego,
- pieprzu,
- gwiazdek anyżu
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
lub po prostu: przyprawa do piernika
szczypta soli

Przygotowanie:

Olej wymieszać z przyprawami. Selera obrać, umyć, a następnie pokroić w dość cienkie plastry, a następnie w kwadraty.

Garnek z grubym dnem rozgrzać, wrzucić seler, posypać szczyptą soli i dusić chwilę pod przykryciem, aby się "zaparzył", ale nie przypalił (mieszać), ani nie rozgotował. Po ostygnięciu - seler włożyć do oleju (aby był całkowicie zanurzony) i odstawić do lodówki na dobę (im dłużej, tym lepiej; po tygodniu nadal był smaczny).

Wskazówki i uwagi:

Proponuję najpierw "przyprawić" olej i wstawić na 2 - 3 dni do lodówki, aby nabrał aromatu.
Nadesłał(a) Stasia, dnia: Jan 12, 2014
Źródło/autor przepisu: radosna twórczość własna - więcej na bezlaktozy.blox.pl

Twoje zapiski: