Lekkie jak chmurka ciasto na musie jabłkowym "5 składników na krzyż"
Bez jajek i mleka. Jedno z moich ulubionych i najprostszych, odporne na modyfikacje. Ma niesamowicie lekką konsystencję. Można wykorzystać zamiast biszkoptu do przygotowania ciasta/tortu przełożonego kremem. To także moja standardowa baza do robienia bajaderek - bo proste i pyszne ;D
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
forma 33-37 na 12 cm lub tortownica ok. 24 cm średnicy
2 szkl. mąki pszennej (dowolnie - biała, razowa lub, najlepiej, pół na pół)
1/2 szkl. cukru (lub 2/3 dla bardziej słodkolubnych)
1 łyżka sody
1/2 szkl. oleju
500 g przecieru jabłkowego (raczej gęstego, z kawałkami owoców lub bez), można łączyć z innymi przecierami owocowymi i mocno dojrzałymi bananami
ew. szczypta soli (polecam)
opcjonalnie:
- 1-2 raczej płaskie łyżki cynamonu
- lub kilka kopiastych łyżeczek kakao holenderskiego
- lub 2 łyżeczki przyprawy do pierniczków
- lub aromat pomarańczowy (lub inny) do ciast
- 1/2-1 szkl. sparzonych rodzynek lub innych bakalii
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 180 st.C, żeby zdążył się nagrzać. Przygotować formę i wysmarować ją olejem.
Połączyć suche składniki, następnie wymieszać z mokrymi - z grubsza, krótko, byle nie było suchej mąki. Wlać do formy, piec ok. 50 min., sprawdzić drewnianym patyczkiem czy gotowe.
Wskazówki i uwagi:
Używałam przecierów różnej gęstości i ciasto zawsze bez problemu wychodzi, czasem jest bardziej wilgotne. Jabłka mają kwaśny odczyn i pozwalają przereagować sodzie - dlatego podmieniając na inne przeciery pamiętajmy żeby ewentualny brak kwasowości zrównoważyć dodatkiem np. octu jabłkowego (np. 1-2 łyżeczki na 200-300 g bananów).
Twoje zapiski: