puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka makaronowa z pekinką i soczewicą


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

4 garści makaronu świderki
1/4 główki kapusty pekińskiej
1/2 szklanki zielonej soczewicy
kawałek pora
kawałek korzenia selera
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki ziół prowansalskich
mąka
sól

Przygotowanie:

Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Szatkujemy kapustę. Pora kroimy w poprzek, korzeń selera w kostkę. Rozgrzewamy w garnku oliwę. Wrzucamy na nią por i seler. Chwilę smażymy mieszając. Dodajemy soczewicę, a następnie zioła prowansalskie. Jeszcze chwilę smażymy cały czas mieszając, a potem wlewamy 2,5 szklanki wody. Solimy. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień prawie do minimum i uchylamy przykrywkę. Gotujemy aż soczewica będzie miękka. Zagęszczamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Jeszcze trochę gotujemy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z kapustą pekińską, a następnie z makaronem.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Nadesłał(a) moni, dnia: Dec 26, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: