Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Szatkujemy kapustę. Pora kroimy w poprzek, korzeń selera w kostkę. Rozgrzewamy w garnku oliwę. Wrzucamy na nią por i seler. Chwilę smażymy mieszając. Dodajemy soczewicę, a następnie zioła prowansalskie. Jeszcze chwilę smażymy cały czas mieszając, a potem wlewamy 2,5 szklanki wody. Solimy. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień prawie do minimum i uchylamy przykrywkę. Gotujemy aż soczewica będzie miękka. Zagęszczamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Jeszcze trochę gotujemy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z kapustą pekińską, a następnie z makaronem.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Nadesłał(a) moni,
dnia: 2013-12-26 18:10:36.685
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.