Bułeczki z bananami (mikrofala)
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 80g masła
- 2 jaja
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki rozgniecionych bananów
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sito. Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy jajka po jednym na raz, a następnie banany z kwaśną śmietaną.
Całość mieszamy stopniowo dodając mąkę. Napełniamy foremki żaroodporne do 3/4 wysokości i pieczemy przez 3.5 minuty w średniej temperaturze. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Gotowe bułeczki możemy posypać cukrem cynamonowym (1/2 szklanki cukru + 2 łyżeczki cynamonu).
Wskazówki i uwagi:
Przepis jest podany na 12 bułeczek, natomiast czas pieczenia jest podany dla 6 bułek pieczonych jednocześnie.
Twoje zapiski: