puszka.pl - pysznie!

Makaron z zielonym, brokułowym sosem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

makaron, np. farfalle (kokardki)
2 główki brokułów (zamiennie możemy użyć szpinaku lub cukinii)
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
śmietana
sól
pieprz
cukier
parmezan do posypania
świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

1. Gotujemy makaron.
2. Brokuły gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody tak, aby nie straciły jędrności i były lekko twardawe (wody, w której się gotowały, nie wylewamy, gdyż przyda się jako barwnik do sosu).
3. Kilka różyczek brokułów odkładamy na bok.
4. Na oliwie przysmażamy na złoty kolor drobno posiekany czosnek, dodajemy brokuły i delikatnie mieszając dusimy kilka minut podlewając zielonym wywarem. Następnie wlewamy resztę wywaru i dokładnie miksujemy, zagęszczamy śmietaną, przyprawiamy i podgrzewamy, aż sos uzyska gładkość.
5. Polewamy sosem makaron i dekorujemy różyczkami brokułów, posypujemy parmezanem i posiekanymi listkami bazylii.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jul 7, 2000
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 4/2000

Twoje zapiski: