2 kształtne cukinie
puszka czarnych oliwek drylowanych
1 ząbek czosnku
mała suszona papryczka chilli
świeży tymianek
sól
pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie pokroić wzdłuż na plastry grubości 3-5 mm i podgotować w osolonej wodzie (np. w dużej patelni). Przełożyć do pojemnika i ostudzić. Podczas studzenia cukinia jeszcze trochę zmięknie - trzeba uważać, żeby za bardzo nie rozgotować w wodzie.
Przygotować pastę z czarnych oliwek, pozostałe składniki z przepisu zblendować na masę o średniej fakturze.
Na każdym pasku cukinii rozłożyć ok. 2 mm warstwę pasty (na 3/4 długości). Rolować tak, żeby część nieposmarowanej cukinii zamykała roladkę. Podsmażyć na patelni do grillowania (ewentualnie zwykłej patelni), na małej ilości oliwy z oliwek.
Wskazówki i uwagi:
Dobrze smakuje z pure z zielonego groszku i smażonymi ziemniakami
Nadesłał(a) bebece,
dnia: 2014-01-19 22:29:56.894
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.