puszka.pl - pysznie!

Makowiec bez pieczenia

Idealny wegański, bezglutenowy makowiec bez pieczenia. Prawdziwa bomba odżywcza, z mnóstwem białka i wapnia. Idealny na Wigilię i święta ze sceptykami kuchni wegańskiej.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: blacha o średnicy 16cm / 8 porcji

spód:
1/2 szklanki orzechów włoskich (60 g)
1/2 szklanki orzechów laskowych (65 g)
1 szklanka rodzynek (150 g)
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

masa makowa:
1 szklanka maku (140 g)
100 g nerkowców
4 łyżki oleju kokosowego
3/4 szklanki (180 ml) syropu z agawy
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżeczki skórki z pomarańczy
kilka kropel aromatu migdałowego

polewa:
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki karobu
1 łyżka soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Spód:
Orzechy włoskie i laskowe najlepiej zmielić w młynku, ale blender też da sobie radę. Rodzynki siekamy drobno. Mieszamy wszystko dokładnie. Dodajemy szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do tortownicy (najlepiej o średnicy około 16cm). Formę można wyłożyć folią spożywczą. Wstawiamy do zamrażarki.

Masa makowa:
Mak i nerkowce moczymy przez noc. Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki masy blendujemy na dość gładką masę. Najpierw blendujemy mak z syropem z agawy, aż ziarenka wypuszczą soki, potem dodajemy resztę. Konsystencja powinna być kremowa, z wyczuwalnymi miękkimi ziarenkami maku (taka jak w klasycznej makowej masie). Wykładamy masę na spód i wstawiamy do zamrażarki na około 60 minut.

Polewa:
Rozpuszczamy olej kokosowy. Mieszamy z karobem i sokiem do uzyskania jednolitej płynnej konsystencji. Polewamy ciasto (po tych 60 minutach) i znów wstawiamy do zamrażarki do zastygnięcia.

Ciasto przechowujemy w lodówce.
Nadesłał(a) readeat, dnia: Dec 21, 2013
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/weganski-makowiec-bez-pieczenia/

Twoje zapiski: