puszka.pl - pysznie!

Zupa jarzynowa z zielonych ogórków

Pyszna, lekka zupa ze świeżych ogórków.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-4

6-10 świeżych ogórków, grubo startych
3-4 ziemniaki
1/2 pora (zielona część), pokrojonego w cienkie talarki
1/4 selera (korzeń), startego i ewentualnie parę drobno pokrojonych liści
1 pietruszka, starta lub pokrojona w cienkie talarki
1 marchewka, starta lub pokrojona w cienkie talarki
3-5 różyczek kalafiora + 3-5 różyczek brokuła LUB fasolka i groszek (świeży lub mrożony)
1/4 ostrej papryczki, drobno pokrojonej
1/2 szklanki śmietany lub mleka (zwykłego lub roślinnego)
2-3 ząbki czosnku, drobno pokrojone (opcjonalnie)
+ 1 cebula, najlepiej czerwona, pokrojona w talarki
+ 1/2 pęczka koperku lub pietruszki, drobno posiekanego

liść laurowy
ziele angielskie
sos sojowy
sproszkowana papryka ostra i słodka
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Do gotującej wody wrzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, liścia laurowego i ziele angielskie i zmniejszyć ogień; zupa powinna łagodnie bulgotać. Po 4-6 minutach wrzucić pozostałe warzywa zgodnie z wymogami ich obróbki termicznej: por, seler, pietruszkę, marchewkę, kalafior i brokuł. Jako ostatnie wrzucić starte ogórki i gotować 2-3 minuty.

Odłożyć 1-2 łyżki cedzakowe ugotowanych warzyw, wyłowić ziele angielskie i liść laurowy. Zupę potraktować krótko blenderem, dodać resztę warzyw i śmietanę; zagotować. Zdjąć z ognia, dodać ewentualnie czosnek i przyprawić.

W międzyczasie usmażyć cebulę na oleju i dodać do zupy. Na talerzu posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Wskazówki i uwagi:

Im więcej ogórków, tym intensywniej smakuje zupa.
Nadesłał(a) kiziamizia, dnia: Dec 26, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: