puszka.pl - pysznie!

Rodzaj diety: wegańska

Składniki: mała keksówka (26x10cm)

2 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka puree z bananów (2 średnie banany)
1 szklanka wody
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki melasy z karobu

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami.
Dodać sól, otręby pszenne, cukier trzcinowy, puree z bananów, wodę, olej rzepakowy, siemię lniane i melasę.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Ciasto przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Odstawić do wystudzenia.
Smacznego.
Nadesłał(a) Malve, dnia: Dec 26, 2013
Źródło/autor przepisu: http://cookblog.pl/?p=3633

Twoje zapiski: