ciasto: 1 szkl. kwaśnego mleka
0,5 szkl. oleju
2 łyżki dżemu ciemnego i kwaśnego
1 szkl. cukru
3 szkl. mąki
3 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżki karobu wymieszanego z wodą na gęstą pastę
cukier waniliowy lub przyprawa piernikowa lub aromat migdałowy
polewa karobowa: 1 łyżka masła
1 łyżka cukru
3 łyżki gorącej wody
2 łyżki karobu
mleko w proszku
+ dżem lub bita śmietana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wymieszać, wlać do formy i piec 40 min. w średnio gorącym piekarniku.
Masło i cukier wstawić na ogień i mieszać, aż do zbrązowienia. Dodać gorącą wodę i dobrze wymieszać. Lekko przestudzić i całość połączyć z karobem i mlekiem w proszku wymieszanym tak, aby powstała gęsta pasta.
Gdy ciasto wystygnie przełożyć je dżemem lub bitą śmietaną i polać polewą karobową.