puszka.pl - pysznie!

Zdrowe kluseczki jaglane otulone makową bakaliową masą

Przepyszne śniadanie, nie tylko od święta.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szkl. kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
1 szkl. mielonego maku
rodzynki/daktyle/orzechy
1-2 łyżki oleju kokosowego
1-2 łyżki melasy

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy, by była bardzo miękka, i odstawiamy na ok. 15 minut, by stwardniała (wciągnie wodę i będzie gęsta).

W tym czasie w garnku rozgrzewamy olej, podprażamy bakalie przez 2 minuty, dodajemy mak i melasę. Można też dodać szczyptę soli lub cynamonu.

Gdy kasza będzie już gęsta, przecieramy ją przez durszlak lub (łatwiej) mielimy. Powstaje gęsta masa, z której z łatwością lepi się kuleczki konsystencją przypominające kluski leniwe. Mieszamy je z masą makową i podajemy do stołu!

Wskazówki i uwagi:

Takie kluski smakują też pysznie na słono np: do leczo.
Nadesłał(a) ~Panak, dnia: Mar 9, 2015
Źródło/autor przepisu: Autorski: Ola Panak

Twoje zapiski: