puszka.pl - pysznie!

Makowy budyń jaglany (śniadaniowy)

Taki krem można wykorzystać jako element deserów, jako krem do ciast, tart czy tortów. Na bazie kaszy jaglanej można wymyślać ulubione kompozycje smakowe. Wystarczy zblendować kaszę jaglaną z ulubionymi owocami, bakaliami itp. by stworzyć swoją ulubioną kombinację. Eksperymenty czas zacząć!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szklanki namoczonego, zmielonego maku
1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
1 duże lub 2 małe słodkie jabłka
daktyle i rodzynki w ilości według upodobań do poziomu słodkości
ew. do pospania na talerzu prażone orzechy, np. włoskie

Przygotowanie:

Mak moczymy np. przez noc i mielimy. Daktyle i rodzynki również namaczamy w wodzie.

Kaszę jaglaną gotujemy wraz jabłkiem, rodzynkami i daktylami. Kasza musi być dobrze ugotowana, a nawet rozgotowana. Na końcu dodajemy mak. Po ugotowaniu, gdy w garnku woda już odparowała, całość blendujemy (np: w blenderze kielichowym) do uzyskania gładkiego kremu. Możemy podawać na ciepło lub zimno (po odstawieniu budyń gęstnieje) posypane orzeszkami.
Nadesłał(a) ~Panak, dnia: Dec 18, 2013
Źródło/autor przepisu: Autorski: Ola Panak

Twoje zapiski: