puszka.pl - pysznie!

Ciasteczka gryczano-jaglane wg. kuchni pięciu przemian

Pyszne, bezglutenowe ciasteczka pachnące cynamonem. Przepis ułożony wg pięciu przemian (O - ogień, Z - ziemia itd.). Kolejność ważna do zachowania:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

1 szklanka mąki gryczanej
2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
3/4 szklanki cukru pudru (cukru zmielonego w młynku do kawy)
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta kurkumy
1/2 kubeczka herbaty
8 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka karobu

Przygotowanie:

1. Mąkę gryczaną wsypać do miski (O)
2. Mąkę jaglaną połączyć z wiórkami kokosowymi (Z)
3. Łyżką siemienia lnianego (Z)
4. Cukrem zmielonym na cukier puder (Z)
5. Szczyptą cynamonu (M)
6. Sodą oczyszczoną (W) i tu dobrze wszystkie suche składniki wymieszać
7. Dodać ocet jabłkowy (D)
8. Szczyptę kurkumy (O) i dobrze wszystko wymieszać, dodając herbatę (O) i olej (Z)
9. Włożyć ciasto do lodówki na jakieś pół godziny.
10. Po tym czasie wyjąć, wymieszać jeszcze z łyżką karobu, zagnieść nieskładnie, aby widać było wzorki na górze.
11. Formować ciasteczka i piec w temp. 160 stopni koło 15 minut...
Nadesłał(a) aniake, dnia: 2013-12-13 23:30:30.728
Źródło/autor przepisu: Ania Kędzierska

Twoje zapiski: