puszka.pl - pysznie!

Keks

Dzięki niesamowitej ilości bakalii ten keks jest nieporównywalny z żadnym innym! Bardzo aromatyczny. Doskonały.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

suche:
2 szklanki pokrojonych suszonych moreli, suszonych wiśni, rodzynek, skórki pomarańczowej
2 szklanki potłuczonych orzechów włoskich
3 szklanki mąki pszennej 450, 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
5 łyżek cukru pudru

płynne:
1 i 1/3 szklanki mleka owsianego, sojowego lub wody
3/4 szklanki oleju
2 łyżki octu
2 łyżki nalewki owocowej, likieru lub innego alkoholu
1 łyżka naturalnej esencji pomarańczowej

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier i bakalie. Dokładnie mieszamy na sucho. W drugim pojemniku łączymy składniki płynne. Wlewamy płynne do suchych. Mieszamy dokładnie łyżką. Nie używamy miksera.

Przekładamy do "keksówek" wyłożonych papierem do pieczenia do 3/4 wysokości formy. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Nadesłał(a) kachaha1, dnia: 2015-03-09 19:23:08.828
Źródło/autor przepisu: vegarnkowo.blogspot.com

Twoje zapiski: