6 dużych cebul
5 łyżek oleju sojowego
1,5 l wywaru z włoszczyzny
2 łyżki mąki
ew. kieliszek białego wina
6 kromek chleba pytlowego lub razowego
2 łyżki masła
6 łyżek koncentratu pomidorowego
5 dag startego sera żółtego (ementalera lub wędzonego)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, udusić na oleju z niewielką ilością soli i wody, połączyć z wywarem z włoszczyzny, gotować ok. 20 min. Podprawić zawiesiną ze zrumienionej na patelni bez tłuszczu mąki, zagotować, dodać sól i pieprz do smaku. Do zupy można dodać kieliszek białego wina.
Chleb posmarować z 1 strony masłem, a z drugiej koncentratem pomidorowym, ułożyć w garnku emaliowanym, posypać tartym serem, zalać zupą i gotować ok. 10 min.
Zupę można zapiekać w kokilkach [*], kładąc na dnie każdej kromkę j/w przygotowanego chleba.
Wskazówki i uwagi:
[*] Kokilka - małe naczynie, w którym zapieka się i podaje porcję potrawy.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992