puszka.pl - pysznie!

Soczewix - burger z zielonej soczewicy (od Krowarzywa)

Nie aż takie na wypasie jak burgery z buraków i jaglanki, bo tych to chyba nic nie pobije ;) Z soczewicy i warzyw też są super :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: Przepis na 5 burgerów o średnicy 8 cm

100 ml zielonej soczewicy
4 pieczarki
1 średnia cebula
1 marchewka
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki pestek słonecznika

olej do smażenia
sól
pieprz ziołowy
sos sojowy jasny
ew. 1 łyżeczka płatków owsianych do zagęszczenia

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować w 250 ml wody aż będzie bardzo miękka. Pieczarki drobno posiekać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, po kilku minutach do cebulki dodać pieczarki i dusić przez 5 minut.

Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Natkę posiekać niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy, w razie potrzeby delikatnie zagęścić płatkami owsianymi zmielonymi w młynku do kawy. Uformować kotlety. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku.

Wskazówki i uwagi:

Podawać w zapieczonej wcześniej bułce burgerowej lub grahamce z sosami i świeżymi warzywami (sałata karbowana, pomidor, ogórek, papryka, kiełki lucerny).
Nadesłał(a) ~czarna krowa w kropki bordo, dnia: 2013-12-13 22:24:13.693
Źródło/autor przepisu: http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/1,121951,14402838.html

Twoje zapiski: