Soczewix - burger z zielonej soczewicy (od Krowarzywa)
Nie aż takie na wypasie jak burgery z buraków i jaglanki, bo tych to chyba nic nie pobije ;) Z soczewicy i warzyw też są super :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
Przepis na 5 burgerów o średnicy 8 cm
100 ml zielonej soczewicy
4 pieczarki
1 średnia cebula
1 marchewka
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki pestek słonecznika
olej do smażenia
sól
pieprz ziołowy
sos sojowy jasny
ew. 1 łyżeczka płatków owsianych do zagęszczenia
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w 250 ml wody aż będzie bardzo miękka. Pieczarki drobno posiekać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, po kilku minutach do cebulki dodać pieczarki i dusić przez 5 minut.
Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Natkę posiekać niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy, w razie potrzeby delikatnie zagęścić płatkami owsianymi zmielonymi w młynku do kawy. Uformować kotlety. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku.
Wskazówki i uwagi:
Podawać w zapieczonej wcześniej bułce burgerowej lub grahamce z sosami i świeżymi warzywami (sałata karbowana, pomidor, ogórek, papryka, kiełki lucerny).
Twoje zapiski: