2 l wody
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
sól
pieprz
zielona pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kapustę, pory i cebulę drobno pokroić. Tłuszcz rozgrzać, włożyć warzywa i dusić na wolnym ogniu ok. 10 min., mieszając drewnianą łyżką. Dodać wodę i gotować pod przykryciem do miękkości. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę.
Wskazówki i uwagi:
Zupę można podprawić śmietaną zmniejszając ilość tłuszczu do 1 łyżki oleju. Zamiast ziemniaków można dodać gotowaną pszenicę.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992 (z drobnymi modyfikacjami)