puszka.pl - pysznie!

Zupa jarzynowa


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
0,5 średniego selera
1 mała główka kapusty włoskiej
2 pory
1 cebula
ew. inne warzywa, np.:
- groszek zielony
- fasolka szparagowa
- kalafior
- kalarepa

2 l wody
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
sól
pieprz
zielona pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kapustę, pory i cebulę drobno pokroić. Tłuszcz rozgrzać, włożyć warzywa i dusić na wolnym ogniu ok. 10 min., mieszając drewnianą łyżką. Dodać wodę i gotować pod przykryciem do miękkości. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę.

Wskazówki i uwagi:

Zupę można podprawić śmietaną zmniejszając ilość tłuszczu do 1 łyżki oleju. Zamiast ziemniaków można dodać gotowaną pszenicę.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992 (z drobnymi modyfikacjami)

Twoje zapiski: