puszka.pl - pysznie!

Kasza manno-owsiana

Ekspresowe śniadanie lub przekąska, połączenie kaszy manny i owsianki.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

6-8 daktyli suszonych
1 szklanka mleka sojowego
5-6 łyżek błyskawicznych płatków owsianych
2-3 łyżki kaszy manny
1 pastylka stewii (lub cokolwiek używacie do słodzenia)
1/2 łyżeczki sproszkowanego mango lub odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pokroić daktyle w drobną kostkę. Do rondla wlać mleko sojowe, wrzucić daktyle, płatki owsiane, stewię oraz sproszkowane mango. Całość zagotować. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować ok. 1 min.

Wsypać ostrożnie kaszę tak, by się nie tworzyły grudki. Gotować przez ok. 2-3 minuty często mieszając. Serwować ciepłe.

Wskazówki i uwagi:

Sproszkowane mango ma służyć złamaniu słodyczy potrawy, ale nie jest konieczne. Można też dać odrobinę soku z cytryny, ale należy go dodać na końcu, gdy kaszo-owsianka będzie prawie gotowa, żeby się mleko nie ścięło.
Nadesłał(a) Avalo, dnia: Dec 18, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: