puszka.pl - pysznie!

Ciasto na pierogi

Ciasto, które nie ma sobie równych.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: ok. 50 pierogów

0,5 kg mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 szklanki ciepłej (prawie wrzącej) wody
1 szklanka ciepłego mleka (może być roślinne)
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

W mąkach zrobić wgłębienie, do którego należy wlać olej (lub oliwę) oraz wsypać sól. Mleko i wodę razem wymieszać i dodać do mąki. Zagnieść ciasto i rozwałkować. Z ciasta wycinać krążki (np. szklanką).

Wskazówki i uwagi:

Woda w cieście powinna być bardzo ciepła. Mleko pewnie można zastąpić mlekiem roślinnym, ale nie próbowałam.
Nadesłał(a) Olson123, dnia: 2013-11-25 21:34:28.118
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: