puszka.pl - pysznie!

Wegańskie brownie z daktylami i mlekiem kokosowym

Pyszne, słodkie brownie w wersji wegańskiej. Najlepsze na jesienno-zimowy czas.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 16

1 szklanka (170g) posiekanych daktyli
3/4 szklanki (180 ml) mleka kokosowego
1 1/2 szklanki mąki (170g)
1/2 szklanki kakao (50g)
1/2 łyzeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 tabliczki (55 g) czekolady
1/2 szklanki (120 ml) oleju rzepakowego
3/4 szklanki cukru (150 g)
1 łyżeczka octu ryżowego
3 łyżki mąki z cieciorki + 6 łyżek wody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1. Daktyle siekamy, zalewamy 60 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.

2. Ugotowane daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy pół szklanki (120 ml) mleka kokosowego i ponownie blendujemy.

3. W drugiej misce mieszamy: mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę.

4. Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z 1/2 szklanki oleju rzepakowego (120ml). Do rozpuszczonej czekolady dodajemy cukier i masę daktylową. Ponownie blendujemy.

5. Resztę mleka kokosowego czyli 1/4 szklanki (60 ml) mieszamy z octem ryżowym, aromatem waniliowym i mieszanką mąki z cieciorki z wodą. Mieszamy dokładnie i dodajemy do czekolady i daktyli. Wszystko ponownie blendujemy.

6. Do suchych składników dodajemy masę czekoladowo-daktylową i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy posmarowanej olejem.

7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 19-20 minut. Wykałaczka włożona 3-4 cm od brzegu powinna być sucha, a w środku - wilgotna. Od razu wyjmujemy z piekarnika.
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-12-13 21:31:01.628
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/najlepsze-weganskie-brownie/

Twoje zapiski: