Wegańskie brownie z daktylami i mlekiem kokosowym
Pyszne, słodkie brownie w wersji wegańskiej. Najlepsze na jesienno-zimowy czas.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
16
1 szklanka (170g) posiekanych daktyli
3/4 szklanki (180 ml) mleka kokosowego
1 1/2 szklanki mąki (170g)
1/2 szklanki kakao (50g)
1/2 łyzeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 tabliczki (55 g) czekolady
1/2 szklanki (120 ml) oleju rzepakowego
3/4 szklanki cukru (150 g)
1 łyżeczka octu ryżowego
3 łyżki mąki z cieciorki + 6 łyżek wody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Daktyle siekamy, zalewamy 60 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
2. Ugotowane daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy pół szklanki (120 ml) mleka kokosowego i ponownie blendujemy.
3. W drugiej misce mieszamy: mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę.
4. Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z 1/2 szklanki oleju rzepakowego (120ml). Do rozpuszczonej czekolady dodajemy cukier i masę daktylową. Ponownie blendujemy.
5. Resztę mleka kokosowego czyli 1/4 szklanki (60 ml) mieszamy z octem ryżowym, aromatem waniliowym i mieszanką mąki z cieciorki z wodą. Mieszamy dokładnie i dodajemy do czekolady i daktyli. Wszystko ponownie blendujemy.
6. Do suchych składników dodajemy masę czekoladowo-daktylową i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy posmarowanej olejem.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 19-20 minut. Wykałaczka włożona 3-4 cm od brzegu powinna być sucha, a w środku - wilgotna. Od razu wyjmujemy z piekarnika.
Twoje zapiski: