puszka.pl - pysznie!

Cannelloni z kaszą jęczmienną zapiekane z soczewicą

Przeróbka przepisu Karola Okrasy na "cannelloni z mięsem w sosie porowym".


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

4 płaty makaronu lasagne
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
1 szklanka zielonej soczewicy
2 garście drobno posiekanej kapusty pekińskiej
duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cząbru
2 łyżeczki curry
sól
4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Gotujemy al dente płaty lazanii w osolonej wodzie. Nie dodajemy do niej oleju tylko mieszamy, żeby płaty się ze sobą nie sklejały. Po ugotowaniu zanurzamy je w zimnej wodzie. Następnie wyjmujemy, trochę strząsamy wodę i rozkładamy je na pergaminie. Kolejne warstwy makaronu oddzielamy pergaminem i przykrywamy nim ostatnią warstwę.

Rozgrzewamy w garnku 1 łyżkę oliwy, wrzucamy na nią posiekane ząbki czosnku i cząber. Po chwili wlewamy 1,5 szklanki wody. Po zagotowaniu dodajemy kaszę jęczmienną i trochę soli. Gotujemy aż kasza będzie gotowa i wygotuje się cała woda. Dodajemy do kaszy przecier pomidorowy i kapustę pekińską. Dokładnie mieszamy.

W innym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią pokrojoną w piórka cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy curry i soczewicę. Krótko smażymy mieszając, po czym wlewamy 2,5 szklanki wrzątku. Trochę solimy. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień prawie do minimum i uchylamy przykrywkę. Gotujemy aż soczewica będzie miękka, a całość bardzo gęsta.

Wzdłuż krótkiego boku płata lazanii kładziemy trochę farszu z kaszy jęczmiennej i zwijamy w rulon. Dokładamy po bokach farsz upychając go trochę, żeby był w miarę zbity. Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy trochę soczewicy, później cannelloni i na wierzch resztę soczewicy.

Pieczemy pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Nadesłał(a) moni, dnia: 2013-11-24 23:04:11.54
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: