groch cały 25 dag
marchew średnia 1 szt.
seler średni 1 szt.
ziemniaki średnie
ew. masło 5 dag
ew. mąka 3 dag
sól
pieprz
Przygotowanie:
Groch umyć i namoczyć w letniej przegotowanej wodzie jeden dzień naprzód.
Gotować następnego dnia w tej samej wodzie, w której się moczył (2 litry). Marchew i seler umyć, obrać, pokroić w plastry i wrzucić do gotującego się grochu.
Nieco później dodać pokrojone w plastry ziemniaki. Gotować do całkowitego rozgotowania się warzyw i grochu. Gdy ubytek wody podczas gotowania jest bardzo duży, wówczas można go uzupełnić odpowiednią ilością wrzącej wody.
Można zagęścić zasmażką z mąki i masła. Doprawić solą i pieprzem.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-12-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie Przepisy śląskie