puszka.pl - pysznie!

Mleko ryżowe naturalne/czekoladowe

Mleczko jest dość neutralne w smaku i nie ma konsystencji kleiku ;-) Pyszne w wersji czekoladowej - czekolada na gorąco.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

mleko ryżowe naturalne:
50 g ryżu brązowego
3/4 szklanki wrzątku
1 litr przegotowanej lekko ciepłej, ale nie gorącej wody
ok. 1/3 łyżeczki soli
3 krople aromatu waniliowego (na bazie oleju)
10 g oleju z pestek winogron (ma delikatny, neutralny smak)
ok. 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej

czekolada na gorąco:
3 kostki czekolady gorzkiej
szklanka mleka ryżowego naturalnego
cukier/słodzik do smaku

Przygotowanie:

Ryż moczyć ok. 12 godz. Odcedzić, opłukać, odcedzić. Zalać wrzątkiem, gotować 30 minut na małym ogniu od momentu zagotowania (nie solić, nie zdejmować pokrywki). Wyłączyć gaz i pozostawić ryż pod przykryciem na kolejne 15 minut. Zdjąć pokrywkę, przemieszać. Po ok. 5-10 min przełożyć do blendera kielichowego, zalać 1 L wody, posolić i zmiksować. Przecedzić przez bawełnianą szmatkę.

Opłukać blender, przelać do niego odcedzone mleczko, dodać aromat, olej i ksantan. Dokładnie zmiksować. Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce, przed użyciem wstrząsnąć.

3 kostki czekolady wrzucić do małego rondelka, podgrzewać na małym ogniu, kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać odrobinę mleka (wlewam prosto z lodówki), mieszać, aż masa będzie kremowa. Powoli dolewać resztę mleka, mieszając, dosłodzić. Podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania.

Wskazówki i uwagi:

Olej słonecznikowy też powinien dać radę.
Nadesłał(a) martina, dnia: 2013-11-12 21:54:25.953
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: