puszka.pl - pysznie!

Rogale marcińskie na 11 listopada

Poznański przysmak pieczony z okazji 11 listopada, czyli dnia świętego Marcina, na który składa się ciasto półfrancuskie i nadzienie z białego maku, orzechów i bakalii. Przepis zweganizowany z sukcesem :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 18 rogali

ciasto półfrancuskie:
25 g świeżych drożdży
250 ml mleka sojowego
500 g mąki pszennej
12 g drobnoziarnistej soli
50 g cukru pudru
275 g margaryny bezmlecznej

nadzienie:
300 g białego maku
100 g marcepanu
3/4 szklanki cukru pudru
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

dodatkowo:
lukier z 1 szklanki cukru pudru i 2 łyżek mleka sojowego
posiekane orzechy włoskie lub ziemne

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże i odstawić na 10 minut do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę przesiać z solą i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od miski. Miskę z ciastem przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, czyli na około 60 minut.

Ciasto uderzyć kilkukrotnie pięścią, aby opadło. Przykryć ścierką i odstawić do lodówki na 4 do 8 godzin.

Godzinę przed wyjęciem ciasta z lodówki przygotować margarynę: umieścić między dwoma kawałkami folii spożywczej i rozwałkować na płaski kwadrat. Pozostawić w temperaturze pokojowej.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kwadrat 1,5-2 razy większy od kostki margaryny. Na środku umieścić kwadrat z margaryny i przykryć go ciastem składając jego rogi do środka. Rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Złożyć wzdłuż dłuższego boku na trzy, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

Wyciągnąć i obrócić o 90 stopni. Rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Złożyć wzdłuż dłuższego boku na trzy, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

Ponownie wyciągnąć i obrócić o 90 stopni. Rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Złożyć wzdłuż dłuższego boku na trzy, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 do 60 minut.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak, orzechy włoskie i migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Na drobnym sitku odsączyć z wody i dokładnie zblendować z pozostałymi składnikami nadzienia lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.

Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x40 cm i przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Oba prostokąty podzielić na 9 trójkątów. Na każdy nałożyć masę rękawem cukierniczym i zwijać rogale: założyć podstawę trójkąta na masę, przeciąć na pół i mocno dociskając zwijać dalej tak, by nadzienie lekko wypływało na ciasto.

Gotowe rogale odstawić do podwojenia objętości na około 90 minut. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Ciepłe polukrować i posypać ulubionymi orzechami.
Nadesłał(a) nasse, dnia: 2013-11-11 19:06:48.826
Źródło/autor przepisu: ciasto: M. Roux „Ciasta pikantne i słodkie”, nadzienie: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22656&hl=rogale&st=0

Twoje zapiski: