farsz: granulat sojowy (ja biorę całe opakowanie)
2 cebule
fasola czerwona
ostre papryczki - zależy jakie ulubicie i jak bardzo ostre, ja daje 3 papryczki chili
1 ząbek czosnku
pomidory w puszcze
koncentrat pomidorowy
olej do smażenia
sos sojowy
majeranek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Placki:
Mąkę mieszkamy z solą (najlepiej przesiać wcześniej), następnie powoli dodajemy wodę zmieszaną z olejem i powoli ugniatamy. Ciasto nie może lepić się do rąk; nie może też być twarde ani zbyt miękkie.
Następnie ciasto dzielimy na 4 kuleczki i rozwałkowujemy na cienkie placki (na blat trzeba wysypać trochę mąki).
Placki układamy na rozgrzanej, suchej patelni, ok. 2 minut z każdej strony. Jeśli przytrzymamy za długo, to się przypalą i zrobią twarde, więc trzeba pilnować.
Farsz:
Granulat smażymy na oleju wraz z posiekaną cebulą. Gdy się podsmaży, dodajemy trochę wody (na dnie patelni). Gdy kostka wpije wodę i zmięknie, dodajemy fasolę czerwoną, papryczki, czosnek, sos sojowy, majeranek i przesmażamy jeszcze chwilę. Pod koniec dodajemy pomidory z puszki bez soku i koncentrat pomidorowy, by całość zagęścić. Doprawiamy.
Gotowy farsz wykładamy na placki i zawijamy
Wskazówki i uwagi:
Można dodać też sałatę itp. Wszystko zależy od tego, co lubimy.
Gotowe placki można przełożyć ścierką, folią aluminiową, lub schować do garnka, by nie zrobiły się zimne i twarde zaraz po zrobieniu. Również bardzo dobrze nadają się do późniejszego odgrzania.
Nadesłał(a) Gabryella,
dnia: 2013-12-02 16:07:00.172
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.