puszka.pl - pysznie!

Pakora z kalafiora


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 duży kalafior, podzielony na małe różyczki
2 szkl. mąki z ciecierzycy
2 szkl. zimnej wody
1-2 łyżeczki kuminu rzymskiego mielonego
1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego
1 łyżeczka kozieradki
1/2 łyżeczki papryczki habanero (jedna z najbardziej pikantnych)
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka curry
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

♥ Za pomocą trzepaczki mieszamy mąkę z przyprawami.
♥ Dodajemy stopniowo wodę, cały czas mieszając masę.
♥ Ciasto na pakorę powinno być w miarę gęste i nie powinno ściekać z kalafiora. Jeżeli jest zbyt rzadkie - dodajemy więcej mąki, jeżeli zbyt gęste - rozrzedzamy je wodą.
♥ Różyczki kalafiora pojedynczo zanurzamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia.
♥ Pakorę wykładamy na papierowy ręcznik, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i zjadamy na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-11-12 19:35:51.496
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: