puszka.pl - pysznie!

Jajko sadzone w pomidorach z ziemniakami, kukurydzą i pieczarkami

Pikantne ziemniaki, kukurydza, pomidory, pieczarki, papryka i jajko z płynnym, delikatnym i ciepłym wnętrzem. Właśnie to kryje w sobie moja wegetariańska potrawa, która najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 1

1 duży ugotowany ziemniak (ok. 200 g)
ok. 80-100 g pieczarek (ugotować)
ok. 50 g kukurydzy
1/2 puszki pomidorów
1 jajko
sól
pieprz ziołowy (dałam 1 łyżeczkę)
chilli w proszku (sypałam z opakowania)
ew. 1/2 cebulki

Przygotowanie:

Kukurydzę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w ćwiartki, a ziemniaka w kostkę.
Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, widelcem rozgniatamy kawałki pomidorów i dusimy na małym ogniu przez ok. 3-5 minut.
Kiedy woda odparuje, a sos zgęstnieje, dodajemy warzywa oraz ew. posiekaną cebulkę, doprawiamy do smaku, mieszamy i zagotowujemy. Następnie w masie robimy wgłębienie w które wbijamy jajko. Przykrywamy nakrywką i gotujemy przez co najmniej 5 minut, do czasu aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko będzie delikatnie płynne (oczywiście w zależności od upodobań i tego, jakie jajko lubicie, możecie skrócić lub wydłużyć czas gotowania - np. po 10 minutach żółtko będzie całkowicie ścięte).

Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ew. ziołami.

Wskazówki i uwagi:

Wersja trochę kaloryczniejsza:
Ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz surowe pokrojone na ćwiartki pieczarki przesmażamy na oliwie z oliwek aż staną się rumiane (można z cebulką). Następnie dodajemy do sosu pomidorowego (pomidory z puszki wrzucamy na patelnię, rozdrabniamy widelcem i czekamy aż woda odparuje), doprawiamy do smaku, zagotowujemy i wbijamy jajko. Gotujemy aż jajko się zetnie.
Nadesłał(a) Ervisha, dnia: 2013-11-05 18:00:12.809
Źródło/autor przepisu: http://magicznykociolek.blox.pl/2013/10/Jajko-sadzone-w-pomidorach-z-ziemniakami.html

Twoje zapiski: