puszka.pl - pysznie!

Wegański omlet bezglutenowy

Pomysł na omlet powstał, gdy w sklepie z produktami indyjskimi kupiłam mąkę z fasoli mung (Moong). Służy ona do robienia indyjskich placków. My jemy to na słono, ale jeśli dodać cukier waniliowy i owoce, może zmienić się w potrawę na słodko.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-4

1 kubek [*] mąki z fasolki mung (moong) lub z ciecierzycy (fasolkę i ciecierzycę można też zmielić na mąkę w młynku do kawy)
1/4 kubka wody
1/2 łyżeczki sody
kilka kropli soku z cytryny
dowolne dodatki (cebula, czosnek, papryka, pieczarki)
olej do smażenia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać tłuszcz i poddusić cebulę z ulubionymi warzywami.

Wymieszać mąkę z wodą, sodą i sokiem z cytryny. Ciasto wylać na patelnię z warzywami. Jak góra się zetnie, przełożyć delikatnie placek na drugą stronę. Chwilę smażyć. Podawać na ciepło.

Wskazówki i uwagi:

[*] Pisząc kubek mam na mysli "cup". Taki mam dzbanek z podziałem na litry, dl i na cup. Czy weźmiesz szklankę, filiżankę czy kubek to obojętne. Po prostu trzymać się konsekwentnie jednej miarki:)
Nadesłał(a) OlaKuczara, dnia: Nov 12, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: