puszka.pl - pysznie!

Kapuśniak z kiszonej kapusty z cząbrem, zabielany śmietaną


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

80 dag kiszonej kapusty
2 l wywaru z warzyw
liść laurowy
2 cebule
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 szkl. śmietany
pieprz
cząber
papryka
cukier do smaku

Przygotowanie:

Kapustę opłukać w zimnej, przegotowanej wodzie (sok użyć do napoju), drobno pokroić, ugotować na wywarze z warzyw z liściem laurowym.

Pod koniec gotowania dodać cebulę uduszoną na 1 łyżce oleju. Kiedy kapusta będzie miękka, podprawić zasmażką z mąki zrumienionej na patelni bez tłuszczu i oleju, dodać śmietanę i przyprawy do smaku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: