puszka.pl - pysznie!

Babeczki dyniowo-cytrynowe


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12 babeczek

1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego
2 łyżki oleju rzepakowego lub innego, o neutralnym zapachu
6 łyżek ciepłej wody
2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego na mąkę
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sok z 1 cytryny
bita śmietana kokosowa (puszka mleczka kokosowego + cukier waniliowy + odrobinka soli + opcjonalnie opakowanie śmietan-fix)

Przygotowanie:

W dużej misce łączymy siemię lniane z wodą i miksujemy za pomocą miksera przez kilka minut. Do siemienia dodajemy cukier, mleko migdałowe oraz olej i miksujemy. Do mokrych składników dodajemy puree z dyni i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

W drugiej misce łączymy oba rodzaje mąki z solą, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Składniki suche stopniowo dodajemy do mokrych, mieszając lub miksując całość.

Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do pełna. Pieczemy w 180 st. C z termoobiegiem przez 20-30 min, aż do suchego patyczka.

Studzimy na kratce, po ostudzeniu wierzch delikatnie moczymy w soku z cytryny. Odstawiamy na 30-50 min. Dekorujemy bitą śmietaną kokosową i posypujemy skórką cytrynowo-mandarynkową lub pomarańczową.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-10-27 19:59:07.279
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: