Pyszna, pożywna zupa czekoladowa w wersji na ostro (nie czuć tej ostrości, bo kakao świetnie komponuje się z ostrą papryką). Świetnie zaspokaja głód na magnez ;) (zarówno w płatkach owsianych, jak i w kakao jest go mnóstwo)
1 szklanka płatków owsianych górskich
2,5 szklanki wody
2 łyżki ciemnego kakao
przyprawy: cynamon,papryka ostra mielona (ja dodałam 1/4 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki papryki)
1 płaska łyżka cukru
Przygotowanie:
1/2 szklanki zimnej wody zmieszać z płatkami owsianymi górskimi.
Zagotować 2 szklanki wody. Do gotującej się wody dodać kakao, wymieszać, następnie dodać płatki owsiane. Mieszając gotować kilka minut. Dodać przyprawy i cukier, gotować ok. 2 min. Zdjąć z ognia. Smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dodać według uznania wrzątku w czasie gotowania. Dobrym dodatkiem będą różnorakie orzechy i nasiona dodane pod koniec gotowania lub do talerza/miski.
Nadesłał(a) TygryseG,
dnia: 2013-10-23 05:02:17.046
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.