Pyszne i odżywcze burgery. W sam raz do pełnoziarnistej buły! Z sosami i świeżymi warzywami. Burgery z brokuła, tofu i miso to świetne źródło białka (13 g / kotlet), wapnia (301 mg) i żelaza (8,3 mg).
W młynku mielimy płatki owsiane na mąkę. Siekamy czosnek i pietruszkę. Marchew ścieramy na tarce lub drobno siekamy. W dużej misce blendujemy różyczki brokuła i marchew, tak żeby utworzyły w miarę jednolitą pastę. Dodajemy czosnek i pietruszkę i dalej blednujemy.
Tofu odsączamy z zalewy. Owijamy w ręcznik papierowy i kładziemy coś ciężkiego np. drewnianą deskę do krojenia. Zostawiamy na co najmniej 15 minut. Dzięki temu tofu pozbędzie się nadmiaru wody.
Do zblendowanej masy dodajemy mąkę z płatków owsianych, rozdrobnione tofu, miso, tahinę i mieszamy rękami, aż powstanie jednolita masa, która jest zwarta.
Formujemy kotlety o średnicy mniej więcej kajzerki. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Pieczemy na blasze posmarowanej oliwą z oliwek przez 20 minut, potem odwracamy kotlety i pieczemy jeszcze 10 minut, żeby przypiekły się z obu stron. Uważajcie, bo niektóre kotlety podczas przewracania lekko pękły! Formujcie bardziej płaskie, wtedy będzie łatwiej przewracać.