Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mlekiem i śmietaną
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1 kg słodkiej kapusty
2 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
1 pęczek kopru
1 łyżeczka cząbru
2 ogórki kiszone
1 szkl. mleka
1 szkl. śmietany
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 łyżka mąki
2 l wody
sól
cukier
pieprz
zielona pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i cebulę drobno pokroić, udusić na oleju. Dodać połowę posiekanego kopru, oprószyć mąką, nieco posolić, zalać wodą, włożyć poszatkowaną kapustę i cząber, ugotować do miękkości pod przykryciem.
Pod koniec gotowania dodać pokrajane w kostkę lub starte na tarce ogórki, a następnie mleko (które likwiduje zapach siarkowodoru i gorzki smak). Gotową zupę podprawić śmietaną i przyprawami do smaku, posypać zieloną pietruszką.
Twoje zapiski: