puszka.pl - pysznie!

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mlekiem i śmietaną


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1 kg słodkiej kapusty
2 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
1 pęczek kopru
1 łyżeczka cząbru
2 ogórki kiszone
1 szkl. mleka
1 szkl. śmietany

3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 łyżka mąki
2 l wody
sól
cukier
pieprz
zielona pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i cebulę drobno pokroić, udusić na oleju. Dodać połowę posiekanego kopru, oprószyć mąką, nieco posolić, zalać wodą, włożyć poszatkowaną kapustę i cząber, ugotować do miękkości pod przykryciem.

Pod koniec gotowania dodać pokrajane w kostkę lub starte na tarce ogórki, a następnie mleko (które likwiduje zapach siarkowodoru i gorzki smak). Gotową zupę podprawić śmietaną i przyprawami do smaku, posypać zieloną pietruszką.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: