Kanapki: pasta z czarnej fasoli z czosnkiem, kminkiem i imbirem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
Czarna fasola (sucha), 1/2 szklanki
Cebula 1/2
Czosnek 2 ząbki
Imbir
Kminek mielony
Pieprz cayenne
Olej dla odpowiedniej konsystencji
Przygotowanie:
Do przygotowania pasty użyłam suchych strączków, moczonych wcześniej przez noc oraz gotowanych 40 min. z dodatkiem kminku.
Przygotowaną fasolę zmiksowałam w blenderze razem z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Dolewamy olej, by uzyskać pożądaną konsystencję.
Wskazówki i uwagi:
Analogicznie robię pastę z awokado: na 1 sztuka, cebula 1/2, czosnek 1 ząbek, sok z 1/2 cytryny, sól i pieprz.
Kanapki: chleb żytni razowy, pasta z fasolki lub awokado, a do tego np. sałata, rzodkiewka, pomidor, papryka żółta i natka pietruszki.
Twoje zapiski: