1 por
1/2 jabłka
1 marchewka
garść kiełków
rodzynki i sezam według uznania (dodałam po łyżeczce tego i tego)
łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pora kroimy w krążki, jabłko i marchewkę w kostkę. Pora blanszujemy we wrzącej wodzie (wtedy traci swoją ostrość), po zdjęciu z ognia polewamy zimną i zostawiamy na chwilę na sicie, żeby pozbyć się wody, którą por wsiąknął.
Do miseczki dodajemy jabłko, marchew, kiełki (najpierw je myjemy), rodzynki, oliwę, sok z cytryny i przyprawy - wszystko razem mieszamy. Na patelni (nie dajemy żadnego tłuszczu) rumienimy sezam. Dodajemy pora i na koniec sezam. Wcinamy z apetytem :)
Wskazówki i uwagi:
Do sałatki dodałam dodatkowo pestki słonecznika, ale można dodać również orzechy włoskie albo nerkowca.
Nadesłał(a) este,
dnia: 2013-10-21 06:13:14.782
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.