puszka.pl - pysznie!

Ryż ze słonecznikiem i mlekiem kokosowym

Gdy ogarnęła mnie inspiracja... Tak zaczynają się historie spontanicznych obiadów :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

100 g ryżu
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek czerwonej papryki
1/2 szklanki mleka kokosowego
duża łyżka wyciśniętego soku z cytryny
sól
pieprz
olej

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę należy zeszklić na patelni w małej ilości tłuszczu, następnie dodać słonecznik i pokrojoną paprykę. Smażyć do momentu, aż słonecznik się zrumieni. Dodać ryż i zalać go wodą (aby cały był przykryty), dolewać wody i mieszać stopniowo w miarę, jak będzie pęczniał ryż. Gdy ryż będzie al dente dodać mleko kokosowe, sól i pieprz oraz posiekany czosnek.

Na sam koniec, już po zestawieniu z ognia, dodać sok z cytryny i wymieszać. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Zamiast zwykłego ryżu można śmiało użyć brązowego (wiąże się to z dłuższym czasem przygotowania). Podawać można z warzywami, ja pod ręku miałam brokuł - ładne zestawienie kolorystyczne powstało.
Nadesłał(a) Requiem, dnia: 2013-10-06 12:07:51.063
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: