puszka.pl - pysznie!

Kabaczek faszerowany ryżem z czarną gorczycą i np. groszkiem

Czarna gorczyca ma cudowny, jakby dymny (przypalony ;) aromat! Wspaniale komponuje się z ryżem. Do tego trochę przesmażonej cebuli, zielonych warzyw i pyszny farsz gotowy! Sam w sobie też pyszny :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: duuużo :D

duży kabaczek, mój miał nieco ponad 3 kg
1 szkl. ryżu + 1 płaska łyżeczka soli + 2 szkl. wody
2 łyżki czarnej gorczycy (biała się nie nadaje)
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 paczka mrożonego groszku (450g) lub brokuł
ew. trochę ciemnozielonych liści, np. szpinaku (świeżego lub mrożonego) lub mangolda (burak liściowy) lub jarmużu
olej do smażenia (może być z suszonych pomidorów, nada dodatkowego aromatu.. a suszone pomidory też tu doskonale pasują :)
2 płaskie łyżeczki soli + do oprószenia kabaczka

Przygotowanie:

Ryż wsypujemy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 13-15 min. Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy gaz.

Kabaczka wydrążamy, jeśli ma twardą skórkę to obieramy. Wydłubany środek, o ile nie ma twardych pestek, nadaje się do farszu - kroimy go na nieduże kawałki.

Na patelnie wlewamy trochę oleju i dodajemy gorczycę. Smażymy aż zacznie intensywnie, pięknie pachnieć. Jeśli nie chcemy, żeby strzelała, ogień nie może być za duży.

Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, przesmażamy razem aż cebula się podrumieni. Dodajemy środek kabaczka i posiekane pozostałe warzywa, smażymy/dusimy (jeśli dodajemy brokuła, to na sam koniec i trzymamy dosłownie chwilę). Mieszamy z ugotowanym ryżem i doprawiamy solą (ok. 2 płaskie łyżeczki).

Kabaczka oprószamy solą, nadziewamy i pieczemy w 180-200 st.C aż góra się zrumieni, a przynajmniej aż kabaczek będzie miękki... niestety nie zanotowałam ile czasu :)

Wskazówki i uwagi:

Pomysł z ryżem i gorczycą nie jest nowy - zobaczcie brokuł dla Wojtka (z ryżem i czarną gorczycą). To jeden z moich ulubionych przepisów :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2013-09-27 22:17:28.499
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: