puszka.pl - pysznie!

Wegańska pasta czekoladowo-orzechowa


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

mleko sojowe - 0,5 szklanki
czekolada gorzka - 50 g (1/2 tabliczki)
masło orzechowe smooth - 3 czubate łyżki
mleko sojowe w proszku - 4 łyżki (użyłam przywiezionego z Białorusi)
cukier - 2-3 łyżki

Przygotowanie:

Mleko podgrzać w rondelku. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim czekoladę. Dodawać powoli masło orzechowe i intensywnie mieszać. Kiedy cała czekolada i masło orzechowe się rozpuszczą, powoli dodawać mleko w proszku, na koniec dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.

Jeżeli konsystencja jest za rzadka to dodać jeszcze trochę mleka w proszku.

Dać wystygnąć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, żeby pasta zgęstniała. Najlepiej zostawić w lodówce na noc dla uzyskania odpowiedniej konsystencji

Wskazówki i uwagi:

Pasta ma kremową konsystencję, dobrze wyczuwalny smak gorzkiej czekolady, orzeszków ziemnych i aromat śmietankowy (z mleka sojowego z proszku).
Nadesłał(a) Vegan VicTorry, dnia: Sep 29, 2013
Źródło/autor przepisu: http://veganvictorry.blogspot.com/

Twoje zapiski: