3/4 szklanki ryżu
1 duża cebula
1 puszka mleka kokosowego + 1 szkl. wody
1 puszka czerwonej fasoli
przyprawa "allround" (w skład mojej kupnej wchodzą: sól, papryka słodka, pieprz, tymianek, chili, cebula suszona i czosnek granulowany) lub curry, garam masala lub tandoori masala [*]
sól
olej
Przygotowanie:
Posiekaną drobno cebulę szklimy na oleju w głębokim garnku. Dosypujemy ryż, mieszamy, zalewamy mlekiem kokosowym i szklanką wody. Przykrywamy, skręcamy ogień.
Po 10 minutach odkrywamy, doprawiamy solą i przyprawa "allround", dodajemy wypłukaną fasolkę, mieszamy i trzymamy na ogniu dopóki płyn się nie wchłonie. Gotowe!
Wskazówki i uwagi:
[*] Zamiast przyprawy "allround" można dodać curry, garam masale lub tandoori masale. Ryż nie będzie wtedy wprawdzie karaibski, ale za to równie pyszny.