puszka.pl - pysznie!

Ryż karaibski z fasolką z puszki

Tylko trzy składniki, a otrzymuje się kapitalny comfort food na jesień/zimę.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-3

3/4 szklanki ryżu
1 duża cebula
1 puszka mleka kokosowego + 1 szkl. wody
1 puszka czerwonej fasoli
przyprawa "allround" (w skład mojej kupnej wchodzą: sól, papryka słodka, pieprz, tymianek, chili, cebula suszona i czosnek granulowany) lub curry, garam masala lub tandoori masala [*]
sól
olej

Przygotowanie:

Posiekaną drobno cebulę szklimy na oleju w głębokim garnku. Dosypujemy ryż, mieszamy, zalewamy mlekiem kokosowym i szklanką wody. Przykrywamy, skręcamy ogień.

Po 10 minutach odkrywamy, doprawiamy solą i przyprawa "allround", dodajemy wypłukaną fasolkę, mieszamy i trzymamy na ogniu dopóki płyn się nie wchłonie. Gotowe!

Wskazówki i uwagi:

[*] Zamiast przyprawy "allround" można dodać curry, garam masale lub tandoori masale. Ryż nie będzie wtedy wprawdzie karaibski, ale za to równie pyszny.
Nadesłał(a) Ireth, dnia: Nov 12, 2013
Źródło/autor przepisu: program kulinarny "River Cottage"

Twoje zapiski: