puszka.pl - pysznie!

Afrykańska zupa orzechowa


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
6 ząbków czosnku
100 g brązowego ryżu
100 g masła orzechowego crunchy (z kawałkami orzeszków)
50 g gładkiego masła orzechowego
3 pomidory (obrane i pozbawione środków)
1 łyżka pieprzu
1 łyżka papryki chilli
3l bulionu warzywnego (osolonego)
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. W dużym garze rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę.
2. Gdy warzywa się przyrumienią dodać zmiażdżony i posiekany czosnek, a następnie pomidory - kilka minut poddusić.
3. Dosypać przyprawy i zalać bulionem, gotować kilka minut.
4. W tym czasie wypłukać ryż i dodać do pozostałych składników.
5. Gotować, kilkakrotnie mieszając aż do miękkości ryżu (ok. 40-45 min.)
6. Jeżeli ryż jest miękki, dodać oba rodzaje masła orzechowego, wszystko dokładnie wymieszać i podawać na ciepło.

Wskazówki i uwagi:

Używajcie masła o wysokiej zawartości orzeszków. Najlepsze domowej roboty, jeżeli nie macie to np. masło z Lidla lub firmy Sante dobrze się sprawdzi.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-09-21 16:29:26.972
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: