puszka.pl - pysznie!

Pierożki wonton


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
pół łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 szklanki letniej wody

farsz:
5-6 kotletów sojowych
1 czerwona cebulka
3-4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka chilli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

1. Składniki ciasta łączymy ze sobą, zagniatamy kilka minut i odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki).
2. Namoczone wcześniej kotlety sojowe kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z papryką oraz cebulką, następnie na łyżce oliwy smażymy do chrupkości.
3. Zmniejszamy ogień i dodajemy pozostałe składniki, łącznie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy koła (najlepiej małą szklanką :P), nakładamy po łyżeczce farszu i lepimy wedle własnych upodobań.
5. Pierożki gotujemy na parze, dosłownie 2-3 minuty, podajemy w zupie - u mnie bulion z wodorostami :)
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: Sep 21, 2013
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: