puszka.pl - pysznie!

Pierogi z fasolą i miętą (farsz)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5 szkl. białej fasoli (namoczana i ugotowana z zielem angielskim i kilkoma listkami mięty)
1 średnia żółta cebula
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
1 mała czerwona cebula
1 szkl. liści świeżej mięty
sos sojowy/sól
pieprz
+ ciasto na pierogi

Przygotowanie:

1. Fasolę namaczamy i gotujemy z zielem angielskim i kilkoma listkami mięty.
2. Żółtą cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie i łączymy ją z fasolą, sosem sojowym oraz pieprzem i wszystko miksujemy na gładką masę.
3. Do powstałej masy dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę oraz posiekane jak najdrobniej listki mięty.
4. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła i nakładamy na nie farsz łyżeczką, zlepiamy według upodobania.
5. Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie, od wypłynięcia na wierzch jeszcze ok. 3-4 minuty.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-11-11 22:21:43.598
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: