3/4 szklanki zielonej soczewicy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
1 por
4-5 ząbków czosnku
ok. 500 ml czerwonego półsłodkiego wina
150 ml przecieru pomidorowego
bazylia, oregano, pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Gotujemy zieloną soczewicę do miękkości, w tym czasie kroimy w drobną kostkę cebulę, którą podsmażamy na oliwie.
2. Do zrumienionej cebuli dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę oraz pora.
3. Całość dusimy kilka minut, dodając stopniowo wino.
4. Ugotowaną soczewicę rozdrabniamy blenderem lub tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy na patelnię.
5. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy oraz przecier pomidorowy, całość mieszamy.
6. Dusimy jeszcze kilka minut, do momentu kiedy wino całkowicie wyparuje i utworzy nam się gęsty sos.
7. Podajemy z makaronem spaghetti i posypujemy świeżą natką pietruszki.