1kg+ obranej dyni
1 łyżka oliwy
1 czerwona cebula
garść czerwonej soczewicy
1L wywaru warzywnego
ok. 5-7 cm korzeń imbiru
sól, pieprz
czipsy: 2 ziemniaki
pół łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
1. W garnku na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę oraz surową czerwoną soczewicę. Gdy całość się lekko zrumieni dodajemy pokrojoną drobno dynię.
2. Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika, aż do zrumienienia.
3. Gdy warzywa się podsmażą w garnku, wlewamy bulion warzywny, całość gotujemy pod przykryciem, aż do uzyskania w miarę gęstej konsystencji. Dodajemy pokrojony na drobno imbir.
4. Całość miksujemy na gładką masę.
5. Podajemy z ziemniaczanymi czipsami.