Pierogi pełnoziarniste z dynią i tofu
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ciasto:
1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
1/2 szkl. ciepłego wywaru dyniowego (woda z gotującej się dyni)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
farsz:
500 g dyni
180 g tofu naturalnego
1 cebula
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Dynię pieczemy.
2. Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy, odstawiamy na 15-20 minut. W tym czasie wykonujemy farsz.
3. Upieczoną, obraną ze skórki i rozdrobnioną dynię łączymy z pokruszonym tofu, posiekaną cebulą oraz przyprawami.
4. Lepimy pierogi, gotujemy od chwili wypłynięcia na wierzch 6-7 min.
Wskazówki i uwagi:
Podajemy z lekkim sosem, u mnie cytrynowo-czosnkowy na bazie sojowego jogurtu.
Twoje zapiski: