2 większe bulwy fenkuła
100 g quinoa
1 łyżka oliwy
1 czerwona cebulka, pokrojona w kostkę
1/2 czerwonej papryki, pokrojona w kostkę
100 g tofu, tym razem użyłam wędzone, ale naturalne sprawdza się równie dobrze
6-7 małych pieczarek
1 mały pomidor, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
kawałeczek imbiru, można użyć w proszku ok. 1 łyżeczki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kozieradki
sos sojowy, pieprz ziołowy, do smaku
6 łyżeczek śmietanki roślinnej, u mnie sojowa
garść lekko posiekanych orzechów laskowych, dobrze sprawdzają się także orzechy włoskie
Przygotowanie:
1. Quinoa gotujemy w 2 filiżankach lekko osolonej wrzącej wody. Średni czas gotowania to ok. 10-12 minut.
2. Fenkuła gotujemy ok. 10-20 min. w osobnym garnku, uprzednio wycinając głąb i rozdzielając kolejne jego warstwy. Najdorodniejsze gotujemy, pozostałe oraz środek siekamy w kostkę, posłużą one do farszu.
3. Na oliwie podsmażamy cebulkę wraz z pozostałym i posiekanym wcześniej fenkułem. Następnie dodajemy paprykę, pieczarki oraz pomidor.
4. Do warzyw dodajemy quinoa oraz posiekany imbir i pozostałe przyprawy.
5. Wykładamy do miseczki, dokładnie mieszamy.
6. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, fenkuła napełniamy farszem. Każdą sztukę polewamy 1 łyżeczką śmietanki i posypujemy orzechami.
7. Zapiekamy ok. 10-15 min w 200-250 st. C